Identifiera solceller och solvärmesystem på flygbilder med maskinlärning
2023-09-22
David Lingfors från avdelningen för byggteknik och byggd miljö, tillsammans med Johan Lindahl på Becquerel Sweden, har publicerat en artikel om identifiering av solceller och solvärmepaneler med maskininlärning som uppmärksammas i branschpressen.
I artikeln beskrivs hur modeller som tränats i andra länder stötte på svårigheter i glest befolkade områden, men de kunde tränas upp för svenska förhållanden och uppnå en noggrannhet på 95% i att upptäcka installerade solenergianläggningar.
Nyheter
-
Identifiera solceller och solvärmesystem på flygbilder med maskinlärning
2023-09-22
David Lingfors från avdelningen för byggteknik och byggd miljö, tillsammans med Johan Lindahl på Becquerel Sweden, har publicerat en artikel om identifiering av solceller och solvärmepaneler med maskininlärning som uppmärksammas i branschpressen.
-
Fatemeh Johari disputerar
2023-09-22
Fredagen den 15 September försvarade Fateme Johari sin avhandling "Urban Building Energy Modeling for Retrofit Scenarios: Development, Calibration, Validation and Implementation for Swedish Residential Buildings".
-
Reza Fachrizals disputation
2023-09-04
Den andra juni disputerade Reza Fachrizal med sin avhandling Synergy between Photovoltaic Power Generation and Electric Vehicle Charging in Urban Energy Systems: Optimization Models for Smart Charging and Vehicle-to-Grid.
-
Doktorand vid avdelningen intervjuad i branschtidningen Energi & Miljö
2022-11-30
Doktoranden Oskar Lindberg vid vår avdelning har blivit intervjuad i branschtidningen Energi & Miljö om vind- och solkraft som framtidens hybrid.
-
Institutionen deltar i kompetenscentrum för hållbara energisystem
2022-03-28
Uppsala universitet har fått i uppdrag att koordinera två nya kompetenscentrum inom hållbara energisystem, ett inom solenergi och ett inom kärnteknik. Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik är medsökande och kommer att delta inom båda kompetenscentrumen 2022-2026.
-
Seminarium 17/3 om fjärrvärmens roll i det svenska energisystemet, historiskt och i framtiden
2022-03-11
I samband med att Vattenfall inviger Uppsalas nya biobränsleanläggning, Carpe Futurum, håller Magnus Åberg, docent och universitetslektor vid institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik, avdelningen för byggteknik och byggd miljö, ett seminarium om fjärrvärmens roll i det svenska energisystemet, historiskt och i framtiden.
-
Bästa posterpris till forskning om optimeringsmodeller för smart laddning och fordon-till-elnät
2021-12-16
Vår doktorand Reza Fachrizal vars forskning är fokuserat på synergin mellan laddning av elfordon, solcellsproduktion och elanvändning i den byggda miljön, genom smarta laddningssystem, vann pris för bästa poster på SweGrids årliga konferens.
-
Adjungerad professor bidrar till relevanta forskningsfrågor
2021-09-21
Holger Ecke, chef på Vattenfall Research and Development (R&D) samt adjungerad professor vid institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik, uppskattar de synergieffekter hans anställningar ger:
– Att få tjänstgöra i både akademi- och företagsmiljö är mycket inspirerande och motiverande, säger Holger Ecke.
-
Så kan forskning få oss att välja cykeln
2021-08-16
Hur tar du dig till jobbet på morgnarna? Idag står transporter för 25 procent av utsläppen i Europas städer. Om vi ska nå målen för utsläpp måste vi ändra hur vi till exempel tar oss till och från jobbet. Ett EU-projekt hoppas nu kunna påverka valen vi gör med hjälp av ”nudging”.
-
Win-win när ingenjörstudenter undersöker energisystem
2021-06-29
Ingenjörstudenter utför verkliga projekt åt företag och lär sig om olika energisystem. Beställarna får ta del av kvalitetssäkrade beräkningar och tankeväckande idéer. Kursen Självständigt arbete inom system i teknik och samhälle – energisystem generar positiva resultat åt alla inblandade.
-
Nytt forskningsprojekt bidrar till digitalt samhällsbyggande i praktiken
2021-06-04
Projektet ”Virtuell testbädd för strategisk stads- och energiplanering genom integrerade digitala modeller”, som involverar flera forskare vid avdelningen för byggteknik och byggd miljö, är ett av de projekt som beviljats medel inom det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environments senaste utlysning. I projektet ska forskarna utveckla ett verktyg som ska integrera digitala modelltyper och data från ett antal olika delar av samhällsbyggnadssektorn.
-
”Alla kommer att använda BIM”
2021-05-24
Byggsektorn förnyas och digital modellering blir allt vanligare. Samtidigt menar kritiker att systemen är dyra och ofullständiga. Enligt Farshid Shadram, biträdande universitetslektor vid avdelningen för byggteknik och byggd miljö är problemen snart lösta – och tekniken kommer vara en självklarhet på framtida byggprojekt.
-
Vår bok Solar Radiation Theory finns nu på arabiska
2021-05-04
Den populära och flitigt nedladdade boken Solar Radiation Theory av Joakim Widén och Joakim Munkhammar vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö har översatts till arabiska och är publicerad open access i DiVA.
-
Möt vår nya medarbetare: Âzeddine Frimane
2021-05-04
Den 14 april påbörjade Âzeddine Frimane, som nyligen tog sin doktorsexamen från Ibn Tofail University, Marocko, sin tjänst som postdoktor inom solprognoser vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö.
-
Ny bok om modellering av syntetiska solinstrålningsdata
2021-05-04
Âzeddine Frimane, Joakim Munkhammar och Joakim Widén vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö har bidragit till en ny bok om modellering av syntetiska solstrålningsdata publicerad av AIP Publishing. Boken behandlar avancerade matematiska metoder för generering av tidsserier för solinstrålning och deras tillämpningar.
-
Stipendium till examensarbete i byggteknik
2021-04-21
Studenterna Olof Berggren och Linus Kjellberg på högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik, med ämnesgranskare Christel Isaksson vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö, har tilldelats stipendium för årets bästa examensarbete av Lean Forum Bygg.
-
Ny licentiatavhandling visar hur osäkerheter kan inkluderas i elnätssimuleringar för bostadsområden
2021-04-19
Den 9 april presenterade Umar Hanif Ramadhani vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö sin licentiatavhandling Uncertainty and correlation modeling for load flow analysis of future electricity distribution systems: Probabilistic modeling of low voltage networks with residential photovoltaic generation and electric vehicle charging. Avhandlingen visar hur förbättrad modellering av osäkerhet och korrelation kan förbättra probabilistisk simulering av eldistributionsnät.
-
Joakim Munkhammar är vår nya universitetslektor inom matematisk energimodellering
2021-04-14
Den 15 mars påbörjade Joakim Munkhammar sin tjänst som universitetslektor i samhällsbyggnadsteknik med inriktning mot matematisk energimodellering vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö.
-
David Lingfors är vår nya biträdande lektor inom solenergi
2021-03-10
Den 4 mars påbörjade David Lingfors sin tjänst som biträdande universitetslektor i samhällsbyggnadsteknik med inriktning mot solenergi i bebyggelse vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö.
-
Möt vår nya medarbetare: Lukas Dahlström
2021-02-01
I januari 2021 startade Uppsala universitets nya tvärvetenskapliga forskarskola inom hållbar utveckling vid Campus Gotland. Lukas Dahlström är en av de 12 nya doktoranderna inom forskarskolan och är antagen inom ämnet byggteknik och byggd miljö.
-
Prognoser för att underlätta integration av solel i byggnader och energisystem presenteras i ny doktorsavhandling
2021-01-27
Dennis van der Meer vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö disputerade den 22 januari på en avhandling om utveckling av prognosmetoder för solcellssystem och hur de kan tillämpas för styrning av byggnaders energisystem och av lokala elnät, något som är viktigt för att kunna hantera stora mängder solelproduktion i framtiden.
-
Ny licentiatavhandling om byggnadsmodellering på stadsnivå
2021-01-26
Den 20 januari presenterade Fatima Johari vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö sin licentiatavhandling Urban building energy modeling: A systematic evaluation of modeling and simulation approaches. Avhandlingen är en ingående studie av hur byggnader kan simuleras med förenklade men ändå tillförlitliga modeller, vilket möjliggör effektiv uppskalning av byggnadssimulering till hela städer.
-
Herrljunga kommun först i landet med solbruksplan
2021-01-25
Herrljunga kommun har i ett forskningsprojekt tillsammans med Avdelningen för byggteknik och byggd miljö och Herrljunga Elektriska genomfört en fallstudie av så kallade solbruksplaner. På sin hemsida berättar kommunen om samarbetet med våra examensarbetare Oskar Lindberg, numera doktorand vid avdelningen, och Alfred Birging.
-
MCM-modellen ger träffsäkra prognoser för byggnaders elanvändning
2020-12-17
I en ny studie publicerad i forskningstidskriften Applied Energy har prognosmodellen MCM visat sig vara ett enkelt men träffsäkert alternativ till andra så kallade benchmark-modeller. Modellen har utvecklats av Joakim Munkhammar vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö.
-
Smart elbilsladdning i byggnader och elnät i fokus i ny licentiatavhandling
2020-10-17
Den 15 oktober presenterade Reza Fachrizal vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö sin licentiatavhandling om hur smart laddning av elbilar i anslutning till bostadshus kan öka byggnadernas egenanvändning av solel och samtidigt möjliggöra ökad anslutning av både laddinfrastruktur och solcellssystem till elnäten.