En av våra forskare uttalar sig: ”Oroande signal om att binda priserna”
2022-01-13
Läs uttalande från Cajsa Bartusch, som leder Uppsala Smart Energy Research group, om att konsumenter berövas möjligheten att bidra till omställning.
Nyheter
-
Hållbar turism i det nya normala
2022-08-26
Se filmen som sammanfattar resultaten av forskningsprojektet "Hållbar turism i det nya normala". Syftet med projektet har varit att utgå ifrån kunskap och erfarenhet genererade av turismföretag under pandemins kris för att utveckla ny kunskap för att nå en mer hållbar utveckling av turismen efter krisen.
-
Innovationscentret FINEST inleder projekt för en hållbar livsmedelssektor
2022-08-19
Nya sorters proteiner, vilda bär och experimentell livsmedelsframställning. Kan det vara nyckeln till en hållbarare livsmedelsproduktion? Innovationscentret FINEST tänker undersöka saken i ett fyraårigt projekt.
-
Pris till studentuppsats inom energisystem
2022-06-29
Niklas Ahlm har tilldelats vunnit första pris i Energimarknadsinspektionens Uppsatstävling 2021 för sin uppsats inom Civilingenjörsprogrammet i energisystem.
-
Forskare deltar i "Pantresan – the talkshow"
2022-05-31
Klas Palm, forskare på institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik, deltar som expert "Pantresan – the talkshow".
-
USER deltog i SamspEL Arena
2022-04-22
31 mars deltog Cajsa Bartusch Kätting från USER (Uppsala Smart Energy Research group) i SamspEL Arena, som arrangeras av Energimyndigheten.
Läs mer i nyheten "USER deltog i SamspEL Arena" på www.uu.se
-
Avfall som resurs
2022-04-04
Avfall och sopor är inte längre bara skräp utan har blivit en viktig resurs. Idag kan till och med ett bananskal omvandlas till drivmedel i form av biogas. Men de mest värdefulla soporna av alla är it-produkter och elektronik, berättar Sebastian Abrahamsson och Per Fors, forskare vid Uppsala universitet i en film.
-
Nytt avsnitt av podden Novum Organum: Hur kan vi upprättahålla framtida demokratier?
2022-04-04
Åsa Wikforss, professor in teoretisk filosofi och författare till "Varför demokrati?", förklarar hur nuvarande politisk osäkerhet närs av att kunskap nedåtgående roll. Med Annika Skoglund, docent, Uppsala universitet.
Lyssna på avsnittet (på engelska)
-
Institutionen deltar i kompetenscentrum för hållbara energisystem
2022-03-28
Uppsala universitet har fått i uppdrag att koordinera två nya kompetenscentrum inom hållbara energisystem, ett inom solenergi och ett inom kärnteknik. Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik är medsökande och kommer att delta inom båda kompetenscentrumen 2022-2026.
-
Industridoktorand med ena foten i skogen, den andra i akademin och örat mot industrin
2022-02-24
Foto: Fredrik Melin Karin Westlund har alltid varit intresserad av matematik och beskriver sig själv som en ”lantis”. Därför hittade hon rätt på Skogforsk där hon sedan två år också är industridoktorand med delad placering vid Uppsala universitet inom ämnet industriell teknik.
-
Life science-industrin rustar mot antibiotikaresistens
2022-02-18
-
Nytt avsnitt av podden Novum Organum: Hur håller Vinnova på att återuppfinna sig själv?
2022-02-07
Darja Isaksson, generaldirektör på VINNOVA, berättar hur ”systeminnovation” och nya metoder är avgörande för deras mobilisering av bottom-up-lösningar på samhällsutmaningar. Med Annika Skoglund, docent, Uppsala universitet.
-
UppTalk Weekly 8 mars: Din roll som elkonsument i omställningen till ett hållbart energisystem
2022-02-01
Cajsa Bartusch, docent i industriell teknik, i ett samtal om elanvändarnas roll i omställningen till ett hållbart energisystem.
-
En av våra forskare uttalar sig: ”Oroande signal om att binda priserna”
2022-01-13
Läs uttalande från Cajsa Bartusch, som leder Uppsala Smart Energy Research group, om att konsumenter berövas möjligheten att bidra till omställning.
-
Internet of Things: ”Tekniken är inte problemet”
2022-01-13
Avdelningen leder just nu ett större samverkansprojekt som ska göra det lättare att implementera IoT-lösningar (Internet of Things) inom vård och omsorg. I grunden handlar det om att trygga framtidens vård och omsorg för en allt mer åldrande befolkning.
-
MER kan inte vara målet om vi vill ha hållbart samhälle
2022-01-10
Krönika skriven av Helena Fornstedt, postdoktor vid avdelningen.
Först publicerad i Örnsköldsviks allehanda den 10 december. -
Innovation inte bara positivt
2022-01-10
Synen på innovation skulle må bra av att breddas och inkludera fler aspekter än i dag. Om forskare och samhället försökte förstå det motstånd som innovationer kan möta och ta in det i forskningen, skulle både innovationsprocessen och innovationsforskningen förbättras. Det framgår av en ny avhandling av Helena Fornstedt vid institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik.
-
Forskningsmedel till USER
2021-12-21
USER - Uppsala Smart Energy Reserach group får 1,4 miljoner kronor för att studera hur pandemin påverkade elkosumtionen.
-
Tvärvetenskap och entreprenörskap i två nya poddar
2021-12-14
Hur är det att som forskare ta på sig intervjuhatten? I podden Novum Organum samtalar forskaren Annika Skoglund med representanter från akademi, näringsliv och politik.
-
”Jag har fått en otrolig start på karriären”
2021-11-30
Hallå där… Martina Sjölander, student vid masterprogrammet i industriell analys och andra studenten i rad vid Uppsala universitet som blir utsedd till årets Female Leader Engineer.
-
Tänk om Lyxfällan började räkna på koldioxidbudgeten
2021-11-19
Krönika av Helena Fornstedt, nydisputerad vid avdelningen för industriell teknik.
-
Innovationsmotståndare räddar världen
2021-11-17
"Innovation är för många alltid något positivt. Men är det så – och i så fall för vem? Ny forskning riktar ljuset mot rådande innovationshajp."
-
Årets Female Leader Engineer: Martina Sjölander
2021-11-12
Vår student Martina Sjölander är utsedd till årets Female Leader Engineer. Martina har läst högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik och går nu på masterprogrammet i industriell analys.
-
Tre forskningsprojekt pitchade i SamspELs maraton
2021-11-09
Tre forskningsprojekt från forskargruppen USER, Uppsala Smart Energy Research group, var representerade i Powercircles och Energimyndighetens pitchmaraton i samband med SamspEL Forum förra veckan.
-
Nytt avsnitt av podden Novum Organum: Green Deep Tech Transfer – behövs en kombination av kärlek och pengar?
2021-11-02
Jane Walerud, serieentreprenör och investerare, reflekterar över hur hon investerar både känslomässigt och monetärt i extremt tidiga skeden för att lösa komplexa utmaningar genom kommersialisering av forskning. Med Annika Skoglund, docent vid avdelningen.
-
”Forskningen inom industriell teknik kan kopplas samman med mycket av det som händer på RISE”
2021-10-18
Petter Forsberg står stadigt med en fot på institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik vid Uppsala universitet och en på Research Institutes of Sweden, (RISE). Att han har dubbla roller innebär många fördelar – både för honom själv och hans arbetsgivare.
-
Löser innovation all världens problem?
2021-10-12
Innovation verkar vara lösningen på all världens problem. Hög arbetslöshet? - Det kan vi lösa med innovation. Klimatförändringar? - Släng in lite innovation. Ökad välfärd? - Då måste vi ha hög grad av innovation. Inkomstklyftor och fattigdom? - Mer innovation!
Krönika av Helena Fornstedt, doktorand vid avdelningen för industriell teknik.
-
Dags för Sveriges elever att bli energiforskare
2021-09-13
Nu startar projektet Energiforskarna där Sveriges elever i åldrarna 10-15 år får chansen att delta i riktig forskning. Genom att intervjua människor om förnybar energi kan eleverna hjälpa Uppsalaforskare förstå hur smarta energilösningar gör bäst nytta.
-
Disputation 1 oktober: The Digital Transformation of the Manufacturing Industry: Metamorphic Changes and Value Creation in the Industrial Network
2021-09-13
Vincent Fremont försvarar sin avhandling. Ta del av avhandlingen i universitetets publikationsdatabas DiVA där ni också hittar tid och plats för disputationen.
-
Istället för salami – vad sägs om hållbar energi?
2021-09-10
Energikällor som kol och olja är varken oändliga och eller miljövänliga. Vi människor använder dessutom så mycket energi att det påverkar klimatet. Även om många runt om i världen arbetar med att hitta nya och bättre energikällor gör tekniken ingen nytta om ingen vill eller kan använda den. För att få reda på vad människor i Sverige tycker om ny energiteknik som solceller, elbilar och energisnåla byggnader startar vi nu medborgarforskningsprojektet Energiforskarna, skriver Klas Palm, forskare och projektledare vid Uppsala universitet.
-
Inspelat seminarium från Almedalsveckan: Kunden som nyckelspelare på framtidens energimarknad
2021-09-06
Ta del av Energimarknadsinspektionens digitala seminarium från årets Almedalsvecka ”Kunden som nyckelspelare på framtidens energimarknad”, där vår forskare Cajsa Bartusch var en av paneldeltagarna.
-
Sluta göra saker svårlagade - vi bör få rätt att reparera
2021-09-03
Har du någon gång varit med om att en tvättmaskin eller frys gått sönder och fått höra att det är billigare att köpa en ny än att laga den? Det hände min familj för två år sedan.
Krönika av Helena Fornstedt, doktorand vid avdelningen för industriell teknik.
-
Nytt avsnitt av podden Novum Organum: Blue sky research within business - will future steel production be fossil free?
2021-08-30
Martin Lindqvist, VD och koncernchef för SSAB, förklarar hur framtida produktion av fossilfritt stål kommer att åstadkommas med en ny metod som heter HYBRIT, med Annika Skoglund, docent, Uppsala universitet.
-
Stort värde i sopor
2021-05-17
I jakten på en cirkulär ekonomi och ett mer hållbart samhälle så behöver vårt avfall bli en resurs. I det så kallade ”Avfallspaketet” har riksdag och regering beslutat om nya lagar där avfallet i större utsträckning ska ses som en resurs. Avfallspaketet ska vara infört 2025 och på Uppsala universitet pågår just nu forskning i ämnet.
-
Att använda film och sutur-begreppet för att stödja studenter att ta olika perspektiv i utbildning om ingenjörsetik
2021-05-17
I ingenjörsetikutbildning uppmuntrar vi studenten att se olika perspektiv på en fråga till exempel genom strukturerade debatter eller genom rollspel. Genom att göra det stimulerar vi moraliskt resonerande men också fantasi och empati. Film kan vara ett sätt att fördjupa tittaren i andras perspektiv.
-
Webbinarium 1 juni: De kylda varornas väg över havet
2021-05-12
Vad kan vi lära oss från den moderna sjöfartshistorien? Det är en fråga som tas upp i det fjärde webbinariet i serien Managing Shipping 1 juni vid Göteborgs universitet. Thomas Lennerfors från Uppsala universitet kommer i sin presentation utgå från sin forskning om maritima transportörer av kylda varor och dess historia. Webbinariet är kostnadsfritt och öppet för alla.
-
Nytt avsnitt av podden Novum Organum: Intervju med Matilda Ernkrans
2021-05-04
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, förklarar den svenska strategin för att säkra akademisk frihet och välstånd. Med Annika Skoglund, docent, Uppsala universitet.
-
Docenturföreläsning: Hållbarhetsstrategier och verksamhetsstyrning i industriella organisationer
2021-04-29
-
Samverkan för en mer hållbar livsmedelsbransch
2021-04-23
Samverkan är nyckeln när livsmedelsbranschen ska ställa om. Finest är en fyraårig centrumsatsning som består av Rise, Chalmers och Uppsala universitet samt 15 aktörer från det svenska näringslivet. Målsättningen är att accelerera omställningen till ett mer hållbart livsmedelssystem.
-
Vill permanenta samverkan mot antibiotikaproblem
2021-04-23
Inom ramen för Platinea (PLATtform för INnovation av Existerande Antibiotika) har 16 aktörer de senaste tre åren samverkat för att lösa problem kring antibiotika i Sverige. Samverkan är inriktad på att optimera användningen av befintliga antibiotika och att öka tillgången på viktiga antibiotika som riskerar att försvinna från Sverige.
-
UppTalk Weekly: Vem ska den självkörande bilen köra på? Etiska dilemman kring teknik
2021-04-21
Etiska frågeställningar är något vi alla ställs inför dagligen. Men hur förhåller sig teknik till etik? Finns det etiska regler när det gäller framtagandet av självkörande bilar, AI och robotar i klassrummet? Möt Thomas Lennerfors, professor i industriell teknik, i ett samtal om etik, teknik och universitetets roll i att utbilda ingenjörer som både är etiskt reflekterande och tekniskt innovativa.
-
Vilka är dina bakomliggande antaganden när studenter ska gå igenom dina case?
2021-04-19
Vår egen forskning om case inom managementutbildning visar att case ger heroiska, individualistiska och okritiska perspektiv på management och organisation, att de har ett snävt omfång och fokuserar uteslutande på företaget och dess aktieägare, och att de är partiska för maskulinitet, managerialism och amerikansk kapitalism. Jag argumenterar här för att ingenjörsetik noggrant bör granska de bakomliggande idéerna som ett undervisningscase representerar. Vad är dina case också case av? Vilka är dina bakomliggande antaganden när studenter ska gå igenom dina case?
-
Vilda blåbär – en outnyttjad resurs
2021-04-16
Bara 2–5 procent av bären i de svenska skogarna plockas. Varför utnyttjas inte mer av denna resurs? Det undrar forskarna vid det nystartade centret FINEST. De vill hjälpa lokala företag att se de vilda bärens potential.
-
Hur man får en doktorsexamen i industriell teknik
2021-04-12
Tisdag 20 april kl 13.15-15.00
Läs om onlineeventet som ges på engelska. -
Först kom flygskammen, sedan corona - Forskare deltar allt oftare i konferenser på distans
2021-03-29
Hur ser vetenskapliga konferenser ut efter pandemin? Vi flyger säkert mycket mindre än hittills, men hur skapar vi meningsfulla möten mellan forskare där nya idéer kan födas? Kan virtuella konferenser vara mer inklusiva? Nina Kivinen, universitetslektor på avdelningen för industriell teknik, tillsammans med andra forskare diskuterar flygskam och digitala konferenser i Svenska Yle (Finland)
-
Advances seminarier augusti 2020 - Juni 2021
2020-08-20
-
UUI Award
2020-08-17
The project "Between the map and visitor experience" received an award from Uppsala University Innovation. Rickard Grassman, Klas Palm and Ulrika Persson-Fischier from our department participated in the project. It was a collaboration with the tourism industry on Gotland, and aimed at increasing social and economic sustainability within cruise tourism, by mapping the tourists movements with GPS and their satisfaction and experiences while at the destination.
Knowing where tourists actually are and for how long, what routes they take and what they are looking for, unnecessary social congestion can be avoided, benefiting both tourists and locals, and the local businesses can plan their activities so that the benefits of cruise tourism can be accessed by all. The award is for innovative and scalable collaborative projects
-
Entreprenörskolan på Uppsala Universitet – för dig som vill testa din kreativitet i en innovativ kommersialiseringsprocess!
2020-04-02
Ansök till Entreprenörskolan genom att logga in på ditt civilingenjörsprogram på antagning.se. Glöm inte att bifoga ett personligt brev samt CV.
-
Projekt för Internetstiftelsen
2020-03-31
Projektet “Measuring the effect of publishing and using open data in Sweden”, med Serdar Temiz, Simon Okwir och Anders Brantnell vid Industriell teknik som projektgrupp, har accepterats av Internetstiftelsen. Det är ett projekt på 900 tusen kronor som pågår från maj 2020 till December 2021. Grattis till projektgruppen!
-
Beviljade förstudiemedel från UUI
2020-03-10
Klas Palm vid vår avdelning har beviljats förstudiemedel från UU Innovation, UUI, för att under våren 2020 leda utvecklandet av en testbädd för hälso- och sjukvårdens samarbets- och systemutmaningar. Detta tillsammans med Region Uppsala samt länets åtta kommuner. -
Publicerad artikel "Capacity development for innovation in the public sector"
2020-03-09
Artikeln "Capacity development for innovation in the public sector" av Klas Palm på vår avdelning har publicerats i International Journal of Quality and Social Science.