Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik

Läsåret 2023/2024

Anmälan

Maskiningenjörer behövs överallt där fysiska produkter konstrueras och tillverkas. På Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik vid Uppsala universitet får du lära dig hela processen i att utveckla ny teknik från idé till färdig produkt. Du lär dig också att förverkliga dina idéer genom att arbeta med produktutveckling. Som färdig högskoleingenjör i maskinteknik kan du jobba med att utveckla morgondagens produkter inom tillverkande teknikföretag.

Om programmet

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik är en yrkesförberedande utbildning. Du får en helhetsbild av alla led från kundbehov till tillverkning av nya produkter. I många av våra kurser används systematiskt datorstöd. Du läser den avslutande kursen i produktutveckling i samarbete med industrin. Allt detta ger dig en bra grund att stå på inför dina framtida utmaningar som yrkesverksam maskiningenjör.

Programmet ger dig en bred kompetens inom det maskintekniska området. I de avslutande kurserna finns i första hand möjlighet att profilera utbildningen mot produktutveckling eller produktionsledning.

Produktutveckling är den process som följer en produkts olika stadier från idé över konstruktion och tillverkning tills att den har tjänat ut hos kunden och det är dags för återvinning. En produkts design är ofta lika viktig som dess funktion och i kursen produktutveckling och design får du en första inblick i hur formgivning av produkter går till.

Produktionsledning handlar om att utforma och styra produktionsprocessen av varor eller tjänster. Syftet med produktionsledning är att säkerställa att verksamheten är effektiv och resurssnål samtidigt som kundernas krav uppfylls. Digitaliseringen inom industrin har skapat många nya möjligheter för styrning av produktion och det kräver även att ingenjörerna uppdaterar sin kompetens. I den avslutande kursen i produktionsledning får du lära dig simulering som är ett viktigt hjälpmedlen i samband med omställningen av svensk industri.

Som färdig högskoleingenjör i maskinteknik har du många valmöjligheter och kan se fram mot utmanande arbetsuppgifter. Jobben finner du i första hand inom privata företag.

Examen

Utbildningen leder till en högskoleingenjörsexamen (Bachelor of Science in Engineering), som är en yrkesexamen.

Bild på student
Läs intervjun
Bild på student

Namn: Ida Sjölén

Från: Sundsvall

Varför valde du den här utbildningen?
– Maskinteknik är en bred utbildning som kan leda till många olika typer av arbeten och inom många olika branscher. Redan innan jag började utbildningen så var jag intresserad av produktutveckling och design. Jag jämförde studieplanen med några andra utbildningar som var mer inriktad mot detta men insåg att det inte var så stor skillnad på kurser, dessutom ville jag verkligen bo i Uppsala.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
– Ja verkligen, jag älskar min utbildning och har aldrig haft tanke på att byta riktning. Jag började plugga 4 år efter studenten och kände att jag var redo och hade bra koll på vad jag ville göra i framtiden.

Hur är det att studera på ett universitet?
– Studierna och stressen med allting går i vågor. Folk, inklusive mig är duktig att skjuta upp plugg till sista minuten. Detta leder till väldigt intensiva tentaperioder med tidiga mornar och sena kvällar. Trots detta så älskar jag tentaperioderna, för när det väl klickar och man börjar förstå hur allting hänger ihop, sån härlig känsla! Sedan så tycker jag att det blir lättare och mycket roligare när man kan plugga och hjälpas åt i klassen. 

Vilket är ditt mål med utbildningen?
– Tänk dig en matberedare eller en liknande hushållsmaskin. Jag vill vara den som utvecklar dessa produkter från idé till färdig produkt. Att sitta i en projektgrupp med olika kompetenser och utveckla denna produkt tillsammans är nog min dröm och jag tror verkligen att maskinteknik kan ta mig dit en dag.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det bästa enligt mig är helt klart studentlivet. Dels att det kommer folk från så många från olika delar i landet. Det gör det mycket lättare att få vänner då alla är lika måna om att vara öppen och social. Sedan också att det är så nära till alla vänner. Jag bor väldigt centralt vid studentområdena och det max är en kvart med cykel till varje person jag känner. De jag umgås mest med bor i princip bara över gatan. 

Hur ser en vanlig dag ut på din utbildning?
– Väldigt olika men en vanlig dag kan se ut så att jag cyklar till skolan på morgonen. Sedan har man oftast en eller två föreläsningar innan lunch. Är man engagerad så kanske man har ett lunchmöte och träffar massa trevliga människor i olika klasser och program och planerar in något evenemang. Kanske en till föreläsning eller lektion efter lunch innan man cyklar hem igen. Lite senare kanske man drar iväg till någon nation och käkar en trevlig hamburgare och dricker en kall go öl. En bra dag enligt mig!

Berätta om studentlivet!
– Studentlivet i Uppsala är fantastiskt! Jag har varit engagerad som bland annat klubbmästare för min sektion. Som klubbmästare planerar man massvis med evenemang för studenterna i din sektion vilket var bland det roligaste jag har gjort. Genom att vara engagerad så har jag lärt känna många underbara personer från varje sektion av både teknologer och naturvetare.  

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Maskinteknik kan låta som att alla kommer hamna på en fabrik och effektivisera produktionslinor och mecka med gigantiska maskiner hela dagarna men det är en mycket bredare linje än så. Det jag själv förknippar maskin med problemlösning och kreativitet. Ifall du är osäker på om Maskin är rätt utbildning för dig så kan man alltid göra som mig och jämföra studieplaner. 

Tre snabba frågor

Favoritplats i din studentstad?
– Min innergård vid studentstaden. Fantastiskt fint på somrarna med massa bänkar och ställen att grilla och hänga på.

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Såklart måste jag ju säga alla dagar runt valborg.

Vad gör du om 5 år?
– Då jobbar jag som projektledare för någon spännande produktutveckling.

Våren 2021

Registrera ditt intresse

Upplägg

Utbildningen till ingenjör i maskinteknik kan delas in i tre block:

  • matematik
  • tekniskt basblock
  • ingenjörskompetens

Matematiken ger dig den grund du ­behöver för de båda andra blocken.

I det tekniska basblocket läser du maskiningenjörsämnen som datorstödd konstruktion, mekanik, hållfasthetslära, maskinelement och tillverkningsteknik. Du arbetar med samma CAD/CAM-system (Computer Aided Manufacturing) som många ledande industriföretag använder.

I blocket ingenjörskompetens får du lära dig kommunikation, kreativitet och kvalitet. Du får perspektiv på ingenjörens roll och ansvar i ett modernt samhälle i kurser som till exempel kvalitetsteknik, miljöteknik och ekonomi samt i ditt examensarbete.

Det finns även möjlighet att bredda dina kunskaper inom ingenjörsområdet med kurser från övriga ingenjörsprogram.

Se ämnesfördelningen på programmet

Kurser inom programmet

Se studieplanen för kurser inom programmet.

Om undervisningen

Det första året varvas föreläsningar, ­lektioner och laborationer. Under senare delen av utbildningen blir det fler seminarier och projektarbeten. Du använder programvaror som en maskiningenjör använder sig av i arbetslivet och jobbar konkret med projekt utifrån produktspecifikationer, på samma sätt som inom industrin.

Vi gör ofta studiebesök på olika företag för att se hur teorin från utbildningen kan användas i praktiken. Du får också lyssna på gästföreläsare från organisationer och företag som berättar om sina yrkes­erfarenheter. I några av spetskurserna undervisar också gästlärare från näringslivet.

Karriär

Maskiningenjörer är inte direkt knutna till en bransch då kompetensen behövs överallt där fysiska produkter konstrueras och tillverkas. De tillverkande teknikföretagen står för en stor del av Sveriges export och omfattar en rad olika branscher, så som exempelvis life science, energiteknik, telekommunikation och verkstadsindustrin. Detta gör att arbetsmarknaden för maskiningenjörer är god och relativt stabil över tiden, det vill säga mindre konjunkturkänslig än för många andra ingenjörer. Exempel på företag där de som gått programmet arbetar är Sandvik, ABB, ÅF, GE Healthcare, Fresenius Kabi och Holmen.

Maskiningenjörsutbildningen i Uppsala har en bredd som gör att examinerade ingenjörer har möjlighet att söka många olika arbeten. Att börja karriären som produktutvecklare är kanske vanligast, men du kan även välja att arbeta med exempelvis produktionsledning, projektledning, kvalitetsteknik, försäljning och inköp.

Det finns också möjlighet att fortsätta plugga efter examen. Den som har en högskoleingenjörsexamen är behörig att söka till tekniska mastersutbildningar i och utanför Sverige. Är du intresserad av projektledning och management? Då kan vi varmt rekommendera masterprogrammet i industriell ledning och innovation som ges vid Uppsala universitet.

Läs mer om att jobba som ingenjör

Ett samtal om livet efter examen

Lyssna på ett Zoom-samtal med två av våra tidigare studenter där de berättar om sina karriärvägar efter studierna.

Karriärstöd

Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet. Läs mer om UU Karriär.

Behörighet och anmälan

Om du saknar behörigheten kan du läsa Tekniskt-naturvetenskapligt basår som ger dig både den behörighet du behöver och en reserverad plats på något av våra högskoleingenjörsprogram.

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik

180 hp

HT 2023, 100 %, Campus

Studieort: Uppsala

Sista anmälningsdatum: 17 april 2023

Anmälningskod: UU-P1552 Anmälan

Undervisningsspråk: Svenska

Behörighet: Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c/Matematik D

Urval: Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %)

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Läs mer om avgifter och stipendier.

Anmälningsavgift: 900 kr

Studieavgift, första terminen: 65000 kr

Total studieavgift: 390000 kr

Kontakt och mer info

Kontakt

Studievägledare Elin Lundkvist

Studievagledare-es@uu.se

018-471 28 73

Studentservice på Ångström

Ångströmlaboratoriet, hus 10, plan 0, Uppsala

018-471 31 03

Senast uppdaterad: 2021-05-12