Tänk om Lyxfällan började räkna på koldioxidbudgeten

2021-11-19

Krönika av Helena Fornstedt, nydisputerad vid avdelningen för industriell teknik. 

Har du sett Lyxfällan? Du vet programmet där privatpersoner med dålig koll på sin ekonomi får hjälp av en ekonomicoach.

Ekonomicoachen går igenom deras ekonomi, identifierar vad de inte har råd med och hjälper dem lägga upp en balanserad hushållsbudget. Programmet får mig att tänka till lite extra när det gäller det här med budgetar. Jag vill ju varken att jag själv som privatperson, eller Sverige som land ska hamna i Lyxfällan.

Om du har sett programmet kommer du säkert ihåg att ett viktigt moment är när ekonomicoachen tar fram en svart tavla där privatpersonen får sätta upp tusenlappar som symboliserar de utgifter hen har under en månad. I början sätter personen upp tusenlappar som symboliserar dennes inkomst. När dessa tar slut övergår de till att sätta upp tusenlappar överstrukna med röda kryss - dessa symboliserar att pengarna inte finns.

Lyxfällan-coacherna behöver som tur är inte kallas in för att få bukt med den svenska ekonomin - så dålig koll har inte politikerna. Men det finns en annan viktig budget - en som inte räknas i kronor och ören, utan i utsläpp av koldioxid. Ett lands koldioxidbudget består av den mängd koldioxid som finns kvar att släppa ut om landet ska leva upp till Parisavtalet.
Jag undrar vad som skulle hända om programledarna i Lyxfällan spatserade in på Rosenbad, för att räkna på Sveriges koldioxidbudget? Hur många överkryssade tusenlappar eller koldioxid-symboler skulle Magdalena Andersson - som representant för Sverige - vara tvungen att sätta upp på den svarta tavlan?

En undersökning gjord av forskaren Martin Wetterstedt konstaterade att Sveriges år 2020 hade cirka 260 miljoner ton kvar i sin budget vilket bara skulle bara räcka cirka 5 år till. Sen är det slut. Budgeten är inte i balans. Lyxfällan skulle nog rekommendera att vi började dra ner på vissa saker för att hålla denna budget. Men vad?

Om vi satte professorn Staffan Laestadius som programledare i koldioxidvarianten på Lyxfällan skulle han kanske slänga upp tre poster på den svarta tavlan.

  1. Aktiviteter som inte släpper ut koldioxid och som vi kan fortsätta med utan att det påverkar budgeten.
  2. Aktiviteter som släpper ut koldioxid, men som är nödvändiga för att ställa om till ett hållbart samhälle - till exempel byggande av järnväg.
  3. Aktiviteter som inte är nödvändiga för omställningen och som släpper ut koldioxid.


I vår nya koldioxidversion av Lyxfällan skulle Magdalena Andersson bli uppmanad att genast sluta med (eller ställa om) allt som faller inom kategori 3. Detta så att hela budgeten kan spenderas på aktiviteter i kategori 2. Koldioxidbudgeten visar att Sverige verkligen hamnat i lyxfällan, men precis som i tv-programmet finns det vägar ut ur den.

Helena Fornstedt

Senast uppdaterad: 2023-06-26