MER kan inte vara målet om vi vill ha hållbart samhälle

2022-01-10

Krönika skriven av Helena Fornstedt, postdoktor vid institutionen.
Först publicerad i Örnsköldsviks allehanda den 10 december.

Tänk dig att du får ett nytt brädspel i julklapp. Du öppnar lådan och läser reglerna. Det du är mest intresserad av är svaret på frågan: Hur vinner man? På samma sätt kan man tänka kring ekonomi.

Ekonomiedoktorn Timothée Parrique har till och med uttryckt det som att vi människor spelat spelet Ekonomi så länge att vi glömt att det är ett spel vi själva uppfunnit. Litegrann lever kalla kriget kvar i oss också och vi inbillar oss att det bara finns två spel, marknadsekonomi eller planekonomi. Människor är väldigt kreativa och hittar på alla möjliga olika lösningar och innovationer på andra områden, men när det gäller ekonomi kan vi tydligen bara att komma på två alternativ. Ett av dem har vi redan provat och det gillade vi inte, så nu har vi bara ett alternativ kvar. Eller?

Vilket är målet i spelet Ekonomi? Svaret är MER. Mer varor, Mer tjänster. Om vi producerar MER säger folk att vi vinner. Då får vi ekonomisk tillväxt - du vet det som mäts i BNP. Att spelet Ekonomi är inställt på målet MER är ingen naturlag. Det är något vi människor uppfunnit. Närmare bestämt på 1930-talet efter depressionen i USA. Då utvecklade Simon Kuznets ett sätt att mäta ekonomisk tillväxt. Han var tydlig med att detta inte var ett mått på välfärd, ändå har vi börjat anta att det är samma sak, ekonomisk tillväxt = välfärd.
Nu har det börjat bli mer och mer tydligt att denna ekvation inte håller. Nationalekonomen Thomas Pikettys har visar att detta slutade vara sant på 80-talet då den ekonomiska ojämlikheten började öka trots den ekonomiska tillväxten.
Sen dess har också globala uppvärmningen ökat och fler och fler ekosystem kollapsat. Denna utveckling gör det mycket svårare att uppnå en god välfärd i framtiden. Att det säljs mer saker betyder inte att alla får det bättre, att samhället blir med hållbart eller att naturen återhämtar sig.
Målet i spelet Ekonomi är MER - av vad som helst! Det innebär att vi låter några få jobba mot ett hållbart samhälle medan de allra flesta jobbar för att skapa MER. De kan då använda vår koldioxidbudget för att producera MER - av vad som helst - hållbart eller ej spelar ingen roll. Med det målet är det inte konstigt att vi inte är i närheten av att möta några klimatmål. Målet MER konkurrerar alltid ut dem.

Därför tycker en växande skara forskare att det behövs ett bättre sätt att mäta om det går bra för ett land, ett vettigare mål helt enkelt. Tänk om vi istället mätte om vi kom närmare målet 'ett bra liv för alla inom planetens gränser'. Då skulle vi kunna satsa alla resurser, hela vår koldioxidbudget, all kreativitet och allt engagemang på det. Om vi vill ha ett hållbart samhälle måste det - och inte MER - vara vårt främsta mål.

Helena Fornstedt

Senast uppdaterad: 2023-06-26