Tvärvetenskap och entreprenörskap i två nya poddar
2021-12-14
Hur är det att som forskare ta på sig intervjuhatten? I podden Novum Organum samtalar forskaren Annika Skoglund med representanter från akademi, näringsliv och politik.

Foto: Mikael Wallerstedt.
Av de hittills fyra intervjuerna i podden Novum Organum har bara en skett över Zoom sedan starten i mars 2021. Annars har Annika Skoglund tagit emot sina gäster på kontoret på institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik på Ångströmlaboratoriet. Först ut att intervjuas blev en före detta vd för Nobelstiftelsen, följt av en minister för högre utbildning och forskning. Därefter en företagsledare och senast en serieentreprenör. En imponerande lista med tanke på aktörernas hektiska scheman.
– Oftast är de man är mest intresserad av att prata med de som är upptagna, säger Annika Skoglund, docent i industriell teknik. Men det var faktiskt inte svårt att få minister Matilda Ernkrans att tacka ja. Sen hölls ju den intervjun på Zoom, vilket underlättade för henne att vara med. Jag tror att hon är genuint intresserad av att få reda på vad vi gör i forskningsvärlden och hur hon kan vara bra för oss, något jag försökte få fram i vår konversation.
Innovativa sätt att bygga broar
Samtalen i Novum Organum kretsar kring aktuella ämnen som uppmärksammas i den akademiska världen, men anknyter till hur forskningsverksamhet har utvecklats över tid. Enligt Annika Skoglund handlar mycket nu om hur forskare förväntas skapa värde och ta alltmer ansvar för samhällsutveckling och globala problem, framförallt i form av tvärvetenskapliga lösningar, vilket ofta blir ett krav för forskningsfinansiering. Som poddnamnet antyder ligger fokus på nya metoder och innovativa sätt för att bygga broar mellan teori och praktik, även om podden initialt gästats av just personer i maktställning.
– Att gå från forskning till materialisering handlar ofta om att blanda in företagsvärlden eller den politiska världen med policys som omvandlar forskning till handling. Det jag vill undersöka är hur detta sprider sig. Det räcker inte längre med att vi sitter och skriver våra vetenskapliga publikationer utan vi ställs inför att vår kunskap ska appliceras i samhället i andra organisationer som är ”doers”, säger Annika Skoglund.
Podd av studenter
Genom att starta podden har hon fått utlopp för flera behov, dels att träffa nya människor, dels att utföra den tredje uppgiften, att samverka med det omgivande samhället. Ursprungligen hade hon också en ambition om att låta ingenjörsstudenterna inom Entreprenörsskolan utveckla en forskar- och studentledd podd för internationell spridning. Poddidén infogades på schemat inom en delkurs i marknadsundersökningar och marknadsanalys.
Men studenterna var inte bekväma med att podda på engelska. Dessutom ville de hellre göra en podd av och för studenter vilket ledde till utvecklingen av podden Entreprenörskap.
– Nu har studenterna producerat ett tiotal avsnitt av Entreprenörskap. Studenterna har antagit den här utmaningen på ett imponerande sätt, och lyckas verkligen undersöka villkoren för innovativ verksamhet och teknikbaserat entreprenörskap, säger Annika Skoglund.
Forskning enligt Nobel
Även om det inte blev en studentpodd på engelska har hon förhoppningar om att med engelskspråkiga Novum Organum nå en internationell publik. Det var också en av anledningarna till att hon ville intervjua Lars Heikensten, tidigare vd för Nobelstiftelsen.
– Många känner ju till Sverige för Nobelpriset och flera av mina kollegor har varit och är inblandade i att bedöma Nobelpriset. Lars Heikensten avgick vid förra årsskiftet och då tänkte jag att han då kan vara lite mer talför och öppen med hur det varit. Dessutom tänkte jag att han kanske hade tid att komma hit för ett poddavsnitt.
Nobel är ju känd för att länka forskning till olika typer av företagande och var egentligen inte en akademisk forskare, tillägger hon.
– Å andra sidan ges ju Nobelpriset idag mest till akademisk forskning. Det jag ville höra med Lars Heikensten, nu när han hade varit vd i tio år, var hur Nobelstiftelsen resonerade kring interdisciplinär forskning i relation till Nobels testamente, och att priser delas ut inom specifika discipliner som kemi, medicin och fysik. Det blev ett mycket intressant möte och en bra inspelning.
Transparent inspelningsstudio
Novum Organum ligger under universitetets paraply och Annika Skoglund skulle önska att fler kollegor ville använda sig av podden för att själva producera avsnitt. Snart byter hon också inspelningsplats: hon har fått löfte om en poddstudio bredvid en ”Innovation Lounge” i gamla receptionen på Ångströmlaboratoriet, med glasfönster för att locka förbipasserande. Strategin att skapa en väl synlig kreativ mötesplats över generationsgränser, för forskare, studenter och alumner ser ut att realiseras.
– Min institution har lovat att finansiera hyran i fem år framåt. Men poddstudion ska vara öppen för alla. Dit hoppas jag att få välkomna studenter och alumner som vill hjälpa forskare att skapa värde för samhället.
Anneli Björkman
Utforska vidare
Nyheter
-
Digital tvilling för hållbar kravställning
-
Hållbar turism i det nya normala
-
Innovationscentret FINEST inleder projekt för en hållbar livsmedelssektor
-
Uppsats om kartläggning av lovskolan uppmärksammas
-
Studenter deltar i tävling med egenbyggd elmotorcykel
-
Pris till studentuppsats inom energisystem
-
Forskare blir ledamot Vetenskapsrådets kommitté för utvecklingsforskning
-
Forskning om hållbar destinationsutveckling i ropet
-
Effektiv byggnadsteknik visas på explanatorium
-
Forskare deltar i "Pantresan – the talkshow"
-
SOLVE och ANItA på IVAs 100-lista
-
USER deltog i SamspEL Arena
-
Säkrare energi med samordnad el- och värmeproduktion
-
Avfall som resurs
-
Nytt avsnitt av podden Novum Organum: Hur kan vi upprättahålla framtida demokratier?
-
Institutionen deltar i kompetenscentrum för hållbara energisystem
-
Industridoktorand med ena foten i skogen, den andra i akademin och örat mot industrin
-
Life science-industrin rustar mot antibiotikaresistens
-
Nytt avsnitt av podden Novum Organum: Hur håller Vinnova på att återuppfinna sig själv?
-
En av våra forskare uttalar sig: ”Oroande signal om att binda priserna”
-
Internet of Things: ”Tekniken är inte problemet”
-
MER kan inte vara målet om vi vill ha hållbart samhälle
-
Innovation inte bara positivt
-
Simulering och optimering av vårdkedjor kan skapa ordning i ett komplext system
-
Dr. Zero Talkshow: intervju med Gregg Vanourek ”Vilka är livsentreprenörer?”
-
Forskningsmedel till USER
-
Nytt forskningsprojekt ska hitta lösningar för vätgasdriven färjetrafik
-
Tvärvetenskap och entreprenörskap i två nya poddar
-
”Jag har fått en otrolig start på karriären”
-
Tänk om Lyxfällan började räkna på koldioxidbudgeten
-
Innovationsmotståndare räddar världen
-
Årets Female Leader Engineer: Martina Sjölander
-
Tre forskningsprojekt pitchade i SamspELs maraton
-
Nytt avsnitt av podden Novum Organum: Green Deep Tech Transfer – behövs en kombination av kärlek och pengar?
-
”Forskningen inom industriell teknik kan kopplas samman med mycket av det som händer på RISE”
-
Löser innovation all världens problem?
-
Ny film om fusk och plagiat
-
Artikel i UNT: Forskningsprojekt ska få Uppsalabor att välja cykeln
-
Adjungerad professor bidrar till relevanta forskningsfrågor
-
Dags för Sveriges elever att bli energiforskare
-
Istället för salami - vad sägs om hållbar energi?
-
Inspelat seminarium från Almedalsveckan: Kunden som nyckelspelare på framtidens energimarknad
-
Sluta göra saker svårlagade - vi bör få rätt att reparera
-
Nytt avsnitt av podden Novum Organum: Blue sky research within business - will future steel production be fossil free?
-
Utbyggnaden av Ångström - laboratoriet står klar våren 2022
-
Så kan forskning få oss att välja cykeln
-
Win-win när ingenjörstudenter undersöker energisystem
-
Nytt forskningsprojekt bidrar till digitalt samhällsbyggande i praktiken
-
”Alla kommer att använda BIM”
-
Stort värde i sopor